МОВНІ ІННОВАЦІЇ ЯК ВЕРБАЛЬНІ ІДЕНТИФІКАТОРИ ЧАСУ: МЕДІАЛІНГВІСТИЧНИЙ АСПЕКТ


Syzonov D. Language innovations as verbal identifiers of time: medialinguistic aspect. Philological education and science: transformation and modern development vectors: [Scientific monograph]. Riga: «Baltija Publishing», 2023. Р. 359-372. https://doi.org/10.30525/978-9934-26-283-8-16


Пропонується дослідження мовних інновацій – лексем та фразеологізмів – у медійному просторі, що розглядається в контексті впливів на мову суспільно-політичних, економічних, культурних, наукових подій. Відтак, мовні зміни в українській мові корелюються із системою екстра- та інтралінгвальних факторів. Доведено, що медійна комунікація – одна із домінантних сфер, яка найбільше впливає на мовну свідомість, а отже підштовхує до викарбування нових слів в інформаційному просторі. 
В авторському розділі колективної монографії з позиції медіалінгвістики розглядається еволюція оновлень української мови (від 90-х рр. минулого століття – до сьогодні). Важливо, що мовні інновації – вербальна рефлексія на події сучасності, а тому частини з цих одиниць швидко можуть іммігрувати з однієї сфери в іншу, або ж з одного розряду (неологія) до іншого (загальномовні слова та / чи історизми). Аналіз мовних змін доводить безперервність цього процесу в українській комунікації. І найбільшу роль в таких мовних змінах відводимо медіа – найпотужнішій комунікативній сфері сучасності.


Пропонується дослідження мовних інновацій
лексем та
фразеологізмів
у медійному просторі, що розглядається в контексті
E-mail: dm_sizonov@ukr.net

Популярні видання